Tips om energie te besparen

De warmwaterboiler op 60° C zetten

Water waaraan u zich verbrandt is voor niets nodig. Stel daarom uw warmwaterboiler in op 60 °C. Dat is warm genoeg voor een aangenaam warme douche. Bovendien bespaart u hiermee niet alleen energie. Uw waterboiler gaat ook langer mee, want een lagere temperatuur veroorzaakt minder kalkaanslag. Lager dan 60 °C zet u uw boiler best niet, want dan zou de legionellabacterie zich in uw warm water kunnen nestelen.

 
Een programmeerbare kamerthermostaat installeren

Waarom zou u verwarmen wanneer het niet nodig is? Met een programmeerbare thermostaat kunt u de verwarming automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld een uurtje voor u gaat slapen. U kunt dan ook de verwarming laten aanspringen een half uurtje voor u ’s ochtends opstaat. Zo brandt uw verwarming nooit langer dan nodig.

 
Een spaardouchekop gebruiken

Warm water voor sanitair gebruik is goed voor ongeveer 10% van de energie-uitgaven van een gezin. Met een spaardouchekop verbruikt u tot 40% minder water en energie in uw vertrouwde douche, zonder aan comfort in te boeten. Een spaardouchekop is goedkoop en gemakkelijk te installeren. U haalt hem bij de doe-het-zelfzaak of de dichtstbijzijnde sanitairzaak.
Warmwaterleidingen isoleren

Uw verwarming dient om uw kamers te verwarmen en niet de kelder, zolder of garage. Warmwaterleidingen geven namelijk ook warmte af in ruimtes die u eigenlijk niet wilt verwarmen. Die warmte bent u kwijt. Isoleer daarom de warmwaterbuizen in niet-verwarmde ruimtes. Zo komt de warmte terecht waar u ze echt wilt. Bovendien is buisisolatie niet zo duur en gemakkelijk te plaatsen.

 
De vloer isoleren

Hebt u last van koude voeten? Dat zou wel eens aan slechte vloerisolatie kunnen liggen. De temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer ligt soms 4 tot 5 graden lager dan de temperatuur ‘op hoogte’. Zo kunt u tot 25% warmte verliezen via uw vloer. Een investering in vloerisolatie is niet alleen goed tegen koude voeten, maar ook tegen hoge energiefacturen

 
Premies nakijken bij energie bezuinigende investeringen

Ga even na op www.premiezoeker.be of www.energiesparen.be of je in aanmerking komt voor belastingvermindering of tussenkomsten van de federale, gewestelijke, provinciale of gemeentelijke overheden bij plaatsen van energiebesparende installaties.