ZONNEBOILER

Wat is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan u op een eenvoudige manier in een groot deel van uw warmwaterbehoefte voorzien. Zo vervangt u aardgas, elektriciteit of stookolie door zonnewarmte. Dit is een kosteloze en propere bron. GRATIS dankzij de zon. Zo’n zonneboiler is vandaag best betaalbaar en zeer doeltreffend, u bespaart bovendien fors op energie!

 
Principe

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Zonneboilers maken van datzelfde principe gebruik.

Het systeem bestaat uit twee hoofdcomponenten: een zonnecollector op het dak en een boiler in de woning. De boiler staat best zo dicht mogelijk bij de collector om minimale warmteverliezen te hebben.

De zonnecollector kan op het dak of tegen de wand worden geplaatst.

In deze collector lopen buizen die met glycol gevuld zijn. Wanneer de temperatuur in de buizen hoger is dan in de boiler, zet een regeleenheid de pomp aan. Daardoor wordt de zonnecollector door het koude water van de boiler gekoeld en wordt de boiler door het warme water van de zonnecollectoren verwarmd.

Na enige tijd, wanneer de zonnecollector en de boiler bijna dezelfde temperatuur hebben, schakelt de regeleenheid de pomp uit. Op deze manier staat er een hoeveelheid warmte beschikbaar om op het gewenste moment gebruikt te worden, ook al schijnt de zon zwak of helemaal niet. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo'n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken.

Soms is er naverwarming van het water in de boiler nodig. Dit kan door een autonoom verwarmingstoestel of de bestaande cv-ketel gebeuren.
Installatie
 
  • Vaak kan een zonneboilersysteem op uw bestaand verwarmingssysteem geïntegreerd worden.
  • Denk ook goed na over de plaatsing van de boiler. De ideale plaats is zo dicht mogelijk bij de collector, maar de boiler moet ook gemakkelijk op het bestaande leidingnet aangesloten kunnen worden. Bij de installatie zelf worden de collectoren op het dak gemonteerd. Vanaf de collectoren is er een dakdoorvoer nodig voor de leidingen naar de boiler.
 
 
Voordelen
 
  • De zon is een onuitputtelijke energiebron en gratis .
  • Zonne-energie is milieuvriendelijk: zonder uitstoot.
  • Financieel aantrekkelijk: een zonneboiler kan nagenoeg in 70% van de jaarlijkse warmwaterbehoefte voorzien.
 
 
Kostprijs/ Investering

De kostprijs voor een volledig systeem (collectoren en boiler) varieert van €3500 tot €5000 (prijzen incl. BTW).

 
Premies en subsidies

Dankzij verschillende subsidies voor de zonneboiler, kunt u de installatie heel snel terugverdienen. In Vlaanderen geven de netbeheerders een premie voor zonneboilers. Het gaat om een bedrag van 550 euro per m² geplaatste thermische zonnecollectoren die voor de productie van sanitair warm water gebruikt worden.
Het maximumbedrag per installatie bedraagt 50% van het totale factuurbedrag incl. BTW.
Ook de meeste gemeentes voorzien een eenmalige premie (+/-500€) voor het plaatsen van een zonneboilerinstallatie. Informeer zeker bij uw gemeente naar hun reglementering.

Meer weten? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie: info@energyspot.be.